Nemzeti várprogram: A Kinizsi-vár titkait kutatják

2018. május 17.
Nemzeti várprogram: A Kinizsi-vár titkait kutatják

A Nemzeti várprogram keretében 2020-ig valósul meg a Kinizsi-vár turisztikai célú fejlesztése. Napjainkban Pátkai Ádám Sándor régész vezetésével feltárásokat végeznek, hogy jövőre elkezdődhessen a nagy beruházás.
A Laczkó Dezső Múzeum munkatársai április végén kezdték el a régészeti munkákat. Megelőző feltárást végeznek a vár teljes területén. A palotaszárny és a tornyot övező védőfolyosó feltárása folyik éppen.

A Kinizsi-vár kutatását az ’50-es években Éri István kezdte el. A mostani kutatás bizonyos szempontból az akkori feltárás folytatása és befejezése lesz – fogalmazott Pátkai Ádám Sándor, a Laczkó Dezső Múzeum régésze. A munkálatok célja az, hogy ne legyen ismeretlen régészeti réteg a várban, mielőtt elkezdődnek a felújítási munkálatok. A jelenleg tízfős csapat azon dolgozik már negyedik hete, hogy feltárja az emberi tevékenység nyomait és dokumentálja azokat. Érdekesség, hogy eddig zömében újkori omladékot és a vár pusztulásának nyomait találták meg.

Kerültek azért elő középkori kályhacsempék, kerámiák, edények és fémleletek is. Találtak például egy gyűrűt és katonák által használt puska-és kisméretű ágyúgolyókat is. – Van egy-egy érdekes darab, ami mesél nekünk, de összességében az a legizgalmasabb, hogy egy középkori várban nem a középkort tudjuk megfogni, hanem a vár utóéletét – mesélte a régész, aki egy közelgő rendezvényre is felhívta a figyelmet.

Május 26-án, szombaton a régészet napjához kapcsolódóan nyílt napot tartanak a várban. Ingyenes ásatáslátogatásra is lehetőségül lesz az érdeklődőknek, és megmutatják nekik az eddig előkerült leleteket, sőt, a látogatók részt vehetnek a leletanyag megtisztításában, mosásában is.

Forrás:www.veol.hu