Sajtóközlemény

2020. március 26.
Sajtóközlemény

2020.| március | 11.

Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért

 

Sajtóközlemény

SIKERES PROJEKTZÁRÁS top-1.2.1-15 tÁRSADALMI ÉS KÖRNYEZETI SZEMPONTBÓL FENNTARTHATÓ TURIZMUSFEJLESZTÉS  TÁRGYÚ FELHÍVÁS KERETÉBEN megvalósult projektben

 

Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért  top-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívás keretében megépítette Nagyvázsonyban a Magyar Igásló, Ökoturisztikai és Tájérték Központot. Az alapítvány a pályázat keretében az eredeti támogatási szerződésben 126.047.500,- Ft-nyi (majd pótforrás terhére 13.026.774,- Ft)  összegben 100 %-os intenzitású  európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

A projekt megvalósításának helyszíne Nagyvázsony külterületén, nyugodt, csendes zöldövezetben, a község határában található 17 hektáros legelő. A projekt keretében megépült egy többfunkciós épületkomplexum, amely legfőképp a hagyományokban gazdag igás kultúra bemutatására szolgál és kiinduló központjává válik a térségben már meglévő ökoturisztikai és egyéb látványosságok megtekintésének. Az épületben helyet kapott egy konferenciaterem és egy interaktív kiállítás. Az épületet körülölelő zöld terület ad helyszínt az igáslovas kultúrát bemutató foglalkozásoknak.  A lovasprogramok széles skáláját a tematikus lovas kocsis túrák teszik még színesebbé. Ez a létrejövő turisztikai attrakció interaktív és innovatív módon mutatja be a magyar kulturális örökség megismertetését, ahol a látogatók közvetlen közelről tekinthetik meg és próbálhatják ki a korhű igáslovas eszközöket.

 

A kiállításon felvonultatjuk az időszakosan működő lovasmunkák eszközeit, élő bemutatók keretein belül: szántást, vetést, boronálást, tárcsázást. A térségben egyedülálló módon mutatjuk be ezt a kultúrát, mely nem sok helyen tekinthető meg az országban, növelve az ide látogató turisták számát és tartózkodásuk idejét. A projekt helyszínen egy tanösvény is megépült, mely a térség természeti adottságait mutatja be. A Központ olyan színes programlehetőségekkel várja a látogatókat, amely az idősebb korosztály, a nagycsaládosok és céges csapatépítő tréningeknek is kiváló programajánlatként szolgálnak.

 

A projektről bővebb információt a www.igaslokozpont.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

 

Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért

Elérhetőség: info@igaslokozpont.hu