Élménytér

Az Igásló Ökoturisztikai Élményközpontban egész évben két élménytér várja a látogatót: az épület és szinte érintetlen természeti környezete. Épületünk nagytermében, a mártír huszártiszt nevét viselő-Fábry Zoltán-teremben filmvetítésekkel és kipróbálható kiállítási tárgyak segítségével lepjük meg vendégeinket. Erdőss János huszárezredesről elnevezett kistermünkben interaktív játékok, élményelemekkel ellátott foglalkoztató eszközök és kiállítási élményelemek segítségével mutatjuk be a munkalovak világát, a fogatok és a fogatokhoz köthető eszközök, szerszámok ősi, de izgalmas tudástárát.

A második élménytér a központ körül elterülő 17 hektáros rét, kaszáló. Itt előre meghirdetett tematikus hétvégéken (illetve igény esetén bármikor) a lovas gazdálkodás és annak eszközei, szénásszekértől a lovas vető- vagy kaszálógépekig nem csak megtekinthetőek, hanem ki is próbálhatóak. Ugyancsak az épület mellett varázslatos legelőről indulnak egy-két órás, fél- vagy egy napos vagy akár több napos tematikus fogattúráink (falunéző túra, romvár-túra, kolostor-túrák, gyógynövénytúrák, Balaton-felvidéki piknik vagy/és borvacsora-túrák).

Békésen legelésző munkalovak, igásállatok között különleges tanösvény mutatja be a legeltetés és a lovas mezőgazdálkodás hagyományos világát. Az Aranysakál-tanösvény elvezeti önt a jégkorszak előtti maradványnövényeket rejtegető lápvilághoz, Balaton-felvidéki Tündérkerthez (őshonos gyümölcsös-kaszáló), bemutatja a lovas gazdálkodás mellett megbújó érintetlen természet gazdag vadvilágát. A 30-40 perces út végén az ország egyetlen Miatyánk-útvonala különleges lelki kalandot is rejteget.

A látogatóközpont büféjében és ajándékboltjában örömmel szolgáljuk ki vendégeinket.

Nyitva tartás
június 18-augusztus 29.: csütörtök-vasárnap 11.00-17.00

Hétfő-szerda ill. június 18. előtt: előre bejelentkező csoportok számára.

Kutya, házi kedvencek: mivel látogatóközpontunkban (barátságos) kutyák is vannak, tovább macska, aprójószág, lábas jószág, kölyökállatok, védett vadállatok, ezért kutyával a központot nem lehet látogatni. Kutya az épületbe nem jöhet be. Kutyáját kérjük, hagyja az autóban, amikor hozzánk látogat, vagy pórázon tartva várja meg, míg családtagjai megtekintik a központot és környezetét. Szállóvendégeink, fogatos túránk vendégei: előre, írásban egyeztetve hozhatnak - de csak pórázon tartott - kutyát a területre, az épületbe azonban kutyát behozni számukra is tilos. Ezzel védjük az ön kedvencét (lovainktól, tehenektől, pásztorunk és a ház kutyáitól), megelőzzük a felesleges konfliktust; továbbá védjük a látogatóközpont jószágait is (kölyökállatok, szabadon tartott baromfik, macskáink, védett és a területen élő vadállatok stb.).